[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1006: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:251)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1006: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:251)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3824: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:251)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3826: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:251)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3827: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:251)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3828: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:251)
akvaryumruyasi • Başlık görüntüleniyor - Paludaryum yapımı - Grafik ve anlatım

Paludaryum yapımı - Grafik ve anlatım

Teraryumlar ve Paludaryumlar' ın Kurulumu, Bakımı, Tasarımı ile İlgili Tartışmaların ve Bilgilerin içerdiği Forumdur.

Moderatör: aroes

Paludaryum yapımı - Grafik ve anlatım

Mesajgönderen Onur G. HİTİT » Cum Eki 05, 2007 5:57 pm

PALUDARYUM YAPIMI

Basit bir paludaryumun nasıl hazırlandığını anlatmaya çalışacağım. Bahsi geçen paludaryum, benim paludaryumumdur ve resimler de benim çektiklerimdir. Buradaki bilgiler alıntı değildir. Ama paludaryumda kullanılan kütükler, evimizin hemen yanında bulunan gölden alınan kütüklerdir.

ADIM - 1: ÖNCE PALUDARYUM YAPMAYA KARAR VERİLİR

İlk önce baya düşündüm "240 lt.lik bir akvaryumum var. Ama bu 240 lt.nin tamamını kullanmak yerine 80-100 lt.sini kullanmak akıllıca mıdır yoksa delilik midir?" diye. En sonunda paludaryum sevdası ağır bastı, eşim de çok ısrar edince paludaryumu kurmaya karar verdim.

ADIM - 2: PALUDARYUM İÇİN MALZEME TEMİN EDİLİR

Paludaryum konusu yeni bir konu. En azından ben son zamanlarda (son 1 yıldır) ilgilenmeye başladım. Benim için yeni... Birçok akvaryumcu, paludaryumun ne olduğunu bile bilmiyor. Bu yüzden de paludaryum için kullanılabilecek malzemeleri bulmak biraz hayal gücüne ve pratik zekaya bakıyor sanırım. Komşunun salonundaki saksılardan yürütülen birkaç kök salon bitkisi, akvaryumculardan veya doğadan alınabilecek kütükler, birkaç kaya, isteğe göre daha farklı materyaller bulmak mümkün.

ADIM - 3: DOĞAYA ÇIKILIR, DOĞADA NE VAR NE YOK HAYRANLIKLA İZLENİR VE RESİMLER ÇEKİLİR

Yukarıda biryerlerde de bahsettiğim gibi; yakınlarda doğru düzgün akvaryumcu yoksa paludaryum için başvurulacak ilk yer doğadır. Sonuçta, az da olsa doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Haydi bakalım, biraz doğaya çıkalım, ne var ne yok bir bakalım:

Derbent Barajı'nın alt kısımlarında biryerde, balçık içine batmış kütükler beni bekliyordu:

Resim

Doğadaki kütükler bir de balçığa bulanmışsa işimiz zor. Ama buna değer, inanabilirsiniz:

Resim

Kütüklerin balçıklarını elle kabaca temizledikten sonra, kullanılmayan bir diş fırçası ile güzelce temizleyip, paludaryumda kullanmak üzere bir kenara koyabiliriz. Neyse... Bunun da resmini çektim, ilk önce barajda ne işi olduğunu düşündüm. Tatlı su martısı :dilli: sanırım ama paludaryum için hiç de uygun değil:

Resim

Şu kocaman çürümüş ağacı içine yerleştirebileceğim dev bir paludaryumumun olmasını isterdim. Çok açgözlüyüm sanırım:

Resim

Ama şimdilik 240 lt.lik paludaryumla uğraşmak da çok zevkli. Neyse... Paludaryum için kum, çakıl ve kaya alabiliriz göl kıyısından:

Resim

Ama bunları öyle bir şekilde almamız gerekir ki yıkayıp durularken evde ortalığı çok batırıp fırça yemeyelim. Şöyle olabilir, yanımızda her daim taşıdığımız emektar kepçemizi daldırıp, gelip giden dalgalarla çalkalayarak bir ön yıkama mantıklı olur. Aynen bu şekilde:

Resim

Resim

ADIM - 4: MEVCUT BİR AKVARYUMUN BOŞALTILMASI:

İşimiz henüz bitmedi tabi. Mevcut akvaryum, "Almanya'dan oğlum geliyor, çıkın evden." diyerek boşaltılır. :mrgreen: Bakınız; boşaltılarak ve güzelce temizlenerek platformun üzerinde hazır bekleyen mevcut akvaryumumuz:

Resim

Bu akvaryumun tabanına, güzelce yıkanan kumlar arkadan öne meyilli olacak şekilde özenle yerleştirilir. (Tane tane yerleştirip abartmaya gerek yok :D ) Ve üzerlerine de kütükler göz zevkine göre dengeli bir şekilde yerleştirilir:

Resim

Resim

Tabi bu durumda eşinizden "Ne bu böyle ya, ben sana paludaryum istiyorum dedim. Odunluk istiyorum demedim ki, birazını çıkart bunların çok abartmışsın!" diye bir güzel fırça yendikten sonra kütüklerin bir kısmı tercihen çıkartılabilir tabi. Yada benim yaptığım gibi yapılıp çıkartılan fazla kütükler, çaktırmadan akvaryuma geri koyulabilir ve akvaryuma su doldurulmaya ve bitkiler yerleştirilmeye başlanır. Filtrasyon ekipmanları döşenir, su hazırlayıcı kimyasallar da eklenir:

Resim

Arkaya fon yapılmamışsa koyu renkli bir karton olaya güzellik katar. Ufak rötuşlar atılır:

Resim

Resim

Camlar da silinir, ve artık izlenmeye hazır diyebiliriz. Eh, balıkları sonra da ekleriz:

Resim

NOT: Bu paludaryumu bir süre önce kaldırdım. Şu anda 240 lt.lik bir bitkili tropikal akvaryum oldu. MAzide kalmış bu paludaryumumu burada da paylaşayım dedim. Belki paludaryum yapmak isteyenlere bir fikir verir diye düşündüm.
Kullanıcı avatarı
Onur G. HİTİT

Mesajgönderen Serkan Güler » Cum Eki 05, 2007 11:39 pm

bence cok ıyı bır yapım yanı en bastan yapılan ve en ıyı anlatım seklı ıle bızımle paylasılan bır paludaryum kaldırıp yerıne tekrar akvaryum kurmanız sanırım paludaryuma yazık olmus
Bu arada sormak istediğim bir şey var kütük parçalarının akvaryumun dışına çıkması gerekmiyormu ?
En son Serkan Güler tarafından Pzr Eki 07, 2007 2:34 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Admin
Admin
Kullanıcı avatarı
Serkan Güler

Mesajgönderen sedatceyhun » Cmt Eki 06, 2007 10:52 am

Resimli ve güzel anlatımlı yazıyınız için teşekkürler.
Tecrübeli üye
Tecrübeli üye
Kullanıcı avatarı
sedatceyhun

Dön Teraryumlar ve Paludaryumlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir