Meleklerin bakımı ve üremesi hakkında,bilgilerimi paylaşmak istedim.
Kendi eşlerim 40*35*40 ebatlarındaki üretim akvaryumundalar.Akvaryumda sadece pipo filtre (dış hava motoruna bağlı),ısıtıcı26-27C,pvc plastik boru 40 cm uzunluğunda.Akvaryum tabanı boş,dip çekimi böylelikle daha rahat oluyor.Eşlerin diyeti,jbl discus granuled,dana yüreği karışımı ve sera'nın yosun tablatleri.Ağırlıklı olarak protein ve haftada bir yosun tableti veriyorum.En geç iki günde bir dip çekimi yapılması,ne kadar dip çektiysek o kadar dinlenmiş suyumuzu koymamız gerekir.
Eşler yumurtladıktan sonra,ayrı bir kuluçka tankı kuruyorum.60*25*25 ebatlarında.Dinlendirilmiş çeşme suyunu yarıya kadar dolduruyorum.Isı 26 C derece ve içine su mavi rengini alıncaya kadar dezenfektan kullanıyoruz.Pvc'nin ön kısmına 3-4 cm aralıklı hava taşı yerleştiriyoruz.Hava kesinlikle yumurtalara temas etmiyecek.
Dezenfektanı bol kullanmamızın nedeni,çeşme suyu serttir ve içinde ağır metaller vardır,yumurtalara etki edebilir.Mantarlaşan yumurtalarında,sağlam olanlara zarar vermesine engel olur.üçüncü günün sonunda kuyruklarını hareket ettirecek yavrular,4.günde pvc borudan düşerler.öbek halinde bir yerde dururlar.Akvaryumun orta kesiminden yaklaşık 4/1 oranında su çekimi yapıyoruz.Dinlendirilmiş ve ısısı sabit 26 derece çeşme suyumuzu ilave ediyoruz.Ve bu işlemi su berrak haline gelene kadar aksatmıyoruz.Küçük takoz filtre yada pipo filtre bağlıyoruz.Yavrular serbest yüzene kadar bağlı bulundukları yumurtaları tüketeceklerdir.Başka bir besine ihtiyaç duymazlar.8-10.gününde yavrular serbest yüzmeye başlayacaklardır.ılk 3-4 gün yumurta sarısı ve daha sonra artemiaya geçilir.Artemia olmazsa olmazdır.Kendi gözlemimdir.Artemia yiyen yavru daha çabuk gelişir ve ölüm riskleri çok çok az olur.
Bazı konulara soru cevap şeklinde açıklık getirelim.
Erkek ve dişi ayırımı nasıl olur?
ERKEK- melek dişiye nazaran daha geniş vücut yapısına sahiptir.Alnı geniş ve çıkıntı vardır.üreme organı ince kısa ve sivri uçlu biter.
Dışı-Erkeğe nazaran daha ince vücut yapısına sahiptir.Kafa kısmı üçgen biçimin andırır.üreme organı kalın,uzun ve yuvarlak uçludur.Bazı dişiler erkek görünümünde olsalarda en kesin çözüm,üreme organına bakmaktır.
Yumurtaların mantarlaşma sebebi nedendir.?
Akvaryum kalabalık olabilir.Eşlerde stres vardır.
Erkek ilgisiz kalıp döllemeyebilir.
Akvaryumda su sirkülasyonu fazladır,yumurtalar döl tutmaz.
Eş gibi görünürler ama ikiside dişidir.
Melekler'in eş tutma yaşı ve eş oldukları nasıl anlaşılır.?
Melekler yaklaşık 10-12 aylık olduklarında eş tutarlar.
Akvaryumun bir köşesini sahiplenirler ve oraya başka balık sokmazlar.Sürekli kovalarlar.Beraber dolaşırlar ve yemlenirler.
Meleklerle beraber hangi türler beslenebilinir.?
çöpçü,vatoz,gurami,black molly,yetişkin neon,cüce amerikan cıchlıdleri en uygun türlerdir.Akvaryumda aşırı rahatsız edici balıklar çıkarılmalıdır.
Nasıl eş tuttururuz.?
Akvaryum hacmimizin en az 150 lt.olması gerekir.
Eş tutturmak için en az 10-15 li gruplar halinde alıp,beraber büyümelerini sağlamaktır.